Vegetarinio ir ajurvedinio maisto gaminimo pamokėlė

Veikla: Vegetarinio ir ajurvedinio maisto gaminimo pamokėlė

Data: 2014-05-16 ir 2014-05-17

Dalyviai: Tomas, Julija, Edgaras, Sigita, Sniega, Kęstutis, Žydrūnas, Aurimas ir Mindaugas

Organizatorės: Monika ir Vitalija

 

1

2014 m. gegužės 16 ir 17 dienomis suorganizavome vegetarinio ir ajurvedinio gaminimo pamokėlę. Pamokėlės metu klubiečiai susipažino su šiek tiek teorijos apie vegetarinį maistą ir ajurvedinę mitybą, visi kartu pasigaminome sviestą ghee, skanų daržovių troškinį su panyro sūriu, pyragą ir jogų pieno gėrimą. Klubiečiams taip pat buvo sudaryta galimybė pažinti save ir savo fizinio bei psichologinio kūno konstitucijas 🙂 Štai šiek tiek dalyvių įspūdžių apie veiklą.

 

Aurimas

 

Šeštadienio popietę susirinkome į vegetariško maisto ruošimo veiklą. Pirmiausia veikla prasidėjo nuo supažindinimo su ajurvedine ir indiška mityba. Vitalija mums papasakojo, kokios yra maisto grupės, kaip maistas skirstomas, kokį maistą geriau valgyti, o kokio ne. Man asmeniškai buvo tikrai įdomu sužinoti apie tokio maisto subtilybes. Išklausę įžanginį kursą, kibome į paties maisto ruošimą. Mūsų racione buvo numatytas troškinys, pyragas, pieno gėrimas. Pirmiausia iš įvairių skanių ir sveikų ingredientų užsimaišėme pyrago tešlą. Pats pyragas kepa apie vieną valandą, todėl nuo jo ir pradėjome. Pašovę pyragą į orkaitę, kibome pjaustyti įvairiausių produktų iš kurių ruošėmės daryti troškinį. Supjaustę visus ingredientus, viską subėrėme į katilą ir palikome virti. Pats troškinys išverda gan greitai, todėl tokį maistą galima gan greitai paruošti ir tikrai nereikia ilgai laukti, kol galėsi pavalgyti. Baigus virti troškiniui ėmėme ragauti, kas mums gavosi. Troškinys buvo tikrai labai skanus, tad suvalgiau dvi porcijas. Aišku reikėjo pasilikti ir truputį vietos pyragui, kurio skanus kvapas jau skverbėsi iš virtuvės. Tokio pyrago ankščiau tikrai neteko ragauti, bet galiu pasakyt, kad labai skanus, galėtum visą suvalgyti, jei tik tilptų. Prie pyrago, mano nuomone, ypač pritiko ir pieno gėrimas, kuris buvo įmantriai paruoštas. Ačiū Monikai ir Vitalijai už įdomią veiklą. Tikrai patiko 🙂

 

Kęstutis

 

Šeštadienio ryte susitinkam su Žydrūnu ir keliaujam dviračiais pas Moniką ir Vitaliją. Pakeliui sutinkam Mindaugą ir atvykstam į vietą. Kieme ant suoliuko puikiai nusiteikusi laukia Monika. Laukan pasižmonėt išlenda ir Vitalija. Visi kartu sulaukę Aurimo, sugužame į jaukius namus (namuose vėsiau nei lauke). Pirmiausia pamokėlė apie ajurvedą ir vegetarizmą. Pamokėlę veda Vitalija ir tai padeda šiek tiek labiau suprasti jos pasaulėžiūrą. Išsiaiškiname apie gerą ir blogą maistą, apie tai, kodėl mėsą valgyti nėra gerai. Paskui seka pyrago ruošimas, prie kurio mes prisidedame tik geromis emocijomis, o visą reikalą atlieka Vitalija. Kai pyrago tešla paruošta, visi draugiškai kimbame pjaustyti daržovių troškiniui, peilių pakankamai, apsisukam greitai 🙂 Prieš troškinį, o gal po jo, pasidarėme testą ir išsiaiškinome, kas esame kas (vata, pita ar kapha). Aš esu grynas pita su vatos priemaišomis, kaphos pas mane labai nedaug… Paskui Monika paskaitė apie kiekvieną konstituciją atskirai ir ten tikrai buvo galima atrasti savo bruožus. Paskui valgėme pyragą ir gėrėme skanų šiltą pieną su prieskoniais… Štai taip ir baigėsi mūsų pažintis su vegetarizmu ir ajurveda. Patiko. Labai. Ačiū Monikai ir Vitalijai 🙂

 

Edgaras

 

Vitalija jau keletą metų pasninkauja, arba kitaip tariant nebevalgo mėsos. Natūralu, kad kilo didžiulis noras pamatyti ir paragauti, kas sudaro jos dienos maisto racioną. Mums, užkietėjusiems mėsėdžiams, tai buvo tikra atrakcija. Asmeniškai šios veiklos ilgokai laukiau, porą mėnesių vis raginau ir klausinėjau, kada gi jau pagaliau bus pasiryžta mus pamaitinti 🙂

Jau veiklos pradžia prasidėjo netikėtumu. Pirmiausia nustebino Monika vilkinti sijoną, kurio ilgis siekė žemę… Taip taip, ta pati Monika, kuri net esant – 20 laipsnių šalčiui pasipuošia „miniaku“ ir nemato dėl to jokio vargo 🙂 Matyti ją su keturis kartus ilgesniu sijonu buvo keista, bet įdomu. Vitalijos ir Monikos namai taip pat skleidė ypatingą atmosferą. Skambėjo atpalaiduojanti muzika, kvepėjo smilkstantys smilkalai, o viena iš kačių buvo neįtikėtinai draugiška. Visas paslaugų komplektas paruoštas aukščiausiu lygmeniu 🙂

Iki valgio ruošimo teko dar palaukti, nes pirmiausia išklausėme paskaitą apie vedinį maistą. Pasakojo daug, tiesą sakant ne viską prisimenu, nes į veiklą atvykau tiesiai po žygio, todėl jautėsi nuovargis. Tačiau vieno dalyko tikrai nepamiršiu – Vitalija pasakojo apie savo gyvenimo būdą, kuris siejamas ne tik su maistu, bet ir su religiniais, ritualiniais aspektais, o jos akys tuo metu žibėjo. Nekilo nė menkiausios abejonės, kad ši veikla ir šių žinių skleidimas yra jos arkliukas, kad ji tiesiog gyvena ir mėgaujasi tuo, ką bandė ir mums perduoti.

Asmeniškai man tai buvo didžiausia nauda, nes labiau supratau Vitalijos dabartinę gyvenimo pasaulėžiūrą ir filosofiją.

Atėjus maisto ruošimo metui teko nusistebėti, kaip kruopščiai ruošiami patiekalai be mėsos. Paragauti tikrai buvo ko, nes valgėme daržovių troškinį, salotas, gėrėme specialiai ruoštą pieną, o desertui ragavome pyrago. Buvo labai skanu. Gal ir negalėčiau nuolatos tiek laiko praleisti virtuvėje ruošiant maistą, tačiau toks maistas tikrai vertas dėmesio ir kartas nuo karto papildys ir mano šeimos racioną.

Monika taip pat pasistengė, pratęsė Vitalijos pasakojimą, kiekvienas atliko po asmenybės testuką ir galėjome save paanalizuoti. Maloniai nustebino, kad Monika po veiklos atsiuntė papildomos informacijos šaltinių, kur kiekvienas papildomai galėsime pasiskaityti ir dar labiau praplėsti gautas žinias.

Ačiū Monikai ir Vitalijai už veiklą, kuri tikrai buvo labai vykusi!

 

vata1 pita11 kapha1

VATA                                PITA                                     KAPHA

Taip pat skaitykite...

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide