Degustacija – alaus pasaulio ABC

Data: 2019 liepos 31 d.

Vieta: Švyturys Brewery, Gero alaus parduotuvė, Klaipėda

Dalyviai: Agnė, Paulius, Vita, Laura, Tadas, Edita, Kęstutis, Vitalija, Žydrūnas, Monika, Arvydas

Šį kartą A.L.L. klubo nariai nutarė šiek tiek paįvairinti klubo gyvenimą ir išbandyti naują veiklą – alaus degustaciją. Nors ir propaguojame sveiką gyvenseną, aktyviai leidžiame laisvalaikį, sportuojame ir raginame kitus tuo užsiimti, kartais norime pasilepinti ir atsipalaiduoti. Visiems klubo nariams jau seniai virš  21 metų, todėl dalis jų nusprendė praplėsti savo žinias tik suaugusiems skirtoje veikloje 😀

Kaip ir supratote, toliau bus kalbama apie alkoholinius gėrimus, todėl visi, kas dar negalite jų ragauti (kas ir šiaip nepatartina), toliau prašome neskaityti, o ragaujantiems – vartokite atsakingai!

Dažnai mes apsiribojame labai siauru žinojimu, kad alus gali būti tamsus arba šviesus, stiprus arba lengvas. Dar dažniau lyginame lietuvišką alų su temperamentinguoju belgišku ar anglišku alumi. Tačiau tai tas pats, kas lyginti baltą vyną su raudonu!
Turbūt nustebsite sužinoję, kad alaus pasaulyje egzistuoja 142 alaus stiliai ir kad kiekvienas jų verdamas iš skirtingų ingredientų, pasitelkiant unikalią technologiją. Alui būdingi daugiau kaip 72 skoniai ir aromatai: kavos, šokolado, džiovintų slyvų, obuolių, anyžių, citrusinių vaisių… Salyklas, apyniai, vanduo ir mielės yra visų alaus rūšių pagrindas, suteikiantis išvaizdą, kvapą ir skonį. Tačiau yra šimtai šviesių ir tamsių salyklo rūšių, daugiau kaip penkiasdešimt įvairių apynių rūšių, besiskiriančių auginimo vieta ir apdirbimu, bei tūkstančiai mielių ir vandens variacijų. O kur dar belgiški prieskoniai! Ir vokiški alaus tradicijų saugojimo elementai!

Vita

Jau kuris laikas mes, klubiečiai, mąstėme apie alaus degustaciją, o Monika ėmėsi iniciatyvos ir suorganizavo ją 👏🏻
Man asmeniškai labai retai tenka mėgautis šiuo alkoholiniu ar nealkoholiniu (vis labiau ir labiau populiarėjančiu) gėrimu, tačiau padegustuoti net 11 rūšių alaus neatsispyriau 🙂
Alaus darykloje mus pasitiko alaus somelje, kuri beveik tris valandas pasakojo apie alų. Iš vienuolikos rūšių alaus man labiausiai patiko tik dvi, žinoma, saldžiausios, aromatiškiausios ir gal moteriškiausios🍺. Ypatingai sužavėjo prie alaus patiekti užkandžiai, kuriuos tikrai gaminsiu namuose. Kai kurie užkandžių deriniai buvo netikėti, bet laaabai skanūs 😋
Buvo įdomu daug sužinoti apie alų, jo rūšis, gamybą, taip pat buvo proga susipažinti su retesnės profesijos žmogumi ir, žinoma, buvo gera pabūti laaabai „happy“ būsenoje 😅 Moderni, urbanistinio stiliaus darykla su joje vykstančiais edukaciniais užsiėmimais – gera proga prasmingai praleisti laiką.

Vitalija

Ar galėtų būti veikla labiau tinkanti atostogų pradžiai nei alaus pažinimo vakaras? 😀 Puiki ir skani edukacinė (TAIP! Edukacinė!) veikla, kurios metu ne tik sužinojome apie alaus istoriją ir teoriją, bet ir išgaravome net 11 rūšių alaus. Manau visi atrado savo mėgiamą, o su kiekviena rūšimi ragauti darėsi vis linksmiau. Taip linksma, kad net išėjimą surasti tapo iššūkiu! Bet čia jau kita istorija 😀 Iš tiesų, viskas buvo įdomu, lengva ir linksma. Puikus vakaras, todėl nuoširdžiai dėkoju veiklos organizatorei Monikai ir įdomiai bei originaliai vakarą vedusiai Giedrei! Siūlau visiems pabandyti, nes kaip sakė vakaro pradžioje – nėra žmonių, nemėgstančių alaus, yra tik žmonės, dar neradę savo mėgstamo 🙂

Taip pat skaitykite...

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide